12. září 2024

Colt CZ Group zvýšila celkové výnosy o 41,2 % na 9,7 miliard korun za první pololetí 2024

Praha (12. září 2024) ― Společnost Colt CZ Group SE („Colt CZ“, „Skupina“ nebo „Společnost“) dnes zveřejnila své konsolidované neauditované finanční výsledky za první polovinu roku 2024 končící 30. červnem.

Klíčové finanční údaje za první pololetí roku 2024:

▶      Výnosy Skupiny za první polovinu roku 2024 dosáhly 9 690 mil. Kč, meziročně o 41,2 % více. Důvodem byl nárůst prodejů v druhém čtvrtletí roku 2024 a rovněž konsolidace nové akvizice Sellier & Bellot od 16. května 2024.

▶       Upravená EBITDA v prvním pololetí 2024 činila 1 980,8 mil. Kč, což je o 35,3 % meziročně více ve srovnání s ukazatelem Upravené EBITDA za loňské srovnávací období.

▶       Čistý zisk za šest měsíců do 30. června 2024 se snížil ve srovnání se stejným obdobím roku 2023 o 41,7 %, na hodnotu 609,6 mil. Kč, a to zejména z důvodu nárůstu odpisů a amortizace související s akvizicí Sellier & Bellot a přecenění zásob, také v souvislosti s touto akvizicí. Dále vlivem nákladů spojených s uvolněním akcií v souvislosti se zaměstnaneckým opčním plánem a vlivem nižšího přínosu z finančních operací.

▶       V prvním pololetí roku 2024 došlo k mírnému nárůstu prodejů počtu zbraní, a to celkem o 2,8 % na 323 365 kusů.

„První polovina roku i druhé čtvrtletí 2024 byly pro naši společnost historicky rekordní z pohledu finančního výkonu. Tento výsledek reflektuje nejen konsolidaci výsledků naší nové akvizice – společnosti Sellier & Bellot, ale také organický růst, zejména v USA, Evropě a České republice. Rostli jsme na trhu ozbrojených složek a díky akvizici Sellier & Bellot také v nově reportovaném segmentu střelivo a munice,“ komentoval výsledky Jan Drahota, CEO a předseda představenstva Colt CZ Group. „Máme velkou radost, že se více než 1 000 z našich akcionářů rozhodlo reinvestovat obdržené dividendy z hospodářského výsledku roku 2023 do dalšího rozvoje naší skupiny. Vnímáme to jako velký závazek pro naše každodenní rozhodování a konání,dodal Jan Drahota.

Regionálně se k 30. červnu 2024 výnosy v ČR zvýšily o 62,9 %, na 2 235,3 mil. Kč.

Výnosy z prodejů ve Spojených státech v prvním pololetí 2024 k 30. červnu 2024 meziročně vzrostly o 30,2 %, na 4 191,6 mil. Kč, díky konsolidaci výnosů nové akvizice Sellier & Bellot od 16. května 2024 a dále z důvodu mírného oživení na komerčním trhu v USA. Výnosy realizované v Kanadě za první pololetí 2024 činily 488,7 milionu Kč, což je o 49,7 % meziročně méně vlivem jednorázové zakázky pro kanadskou vládu v loňském roce spojenou s pomocí Ukrajině.

Výnosy dosažené v Evropě (vyjma ČR) za šest měsíců do 30. června 2024 vzrostly o 165,7 %, na 1 949,7 mil. Kč, a to z důvodu konsolidace nové akvizice Sellier & Bellot od 16. května 2024 a dále konsolidace výnosů skupiny swissAA.

Výnosy dosažené v Africe poklesly za šest měsíců do 30. června 2024 o 37,5 %, na 56,0 mil. Kč kvůli sezónnosti zakázek v tomto regionu. Výnosy v Asii se za šest měsíců do 30. června 2024 zvýšily o 32,2 %, na hodnotu 359,8 mil. Kč.

Colt CZ nově vykazuje region Latinská Amerika, kde prodeje za prvních šest měsíců 2024 činily 392,8 mil. Kč, o 238,1 % meziročně více. Prodeje do ostatních regionů dosáhly 15,9 mil. Kč, meziročně o 81,6 % méně.

O společnosti Colt CZ Group SE

Skupina Colt CZ je jedním z předních světových výrobců ručních palných zbraní a střeliva a munice pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další komerční využití. Své produkty prodává především pod značkami Colt, CZ (Česká zbrojovka), Colt Canada, Sellier & Bellot, CZ-USA, Dan Wesson, swissAA, Spuhr a 4M Systems.

Skupina Colt CZ sídlí v České republice a zaměstnává více než 3 600 lidí ve svých výrobních závodech v České republice, Spojených státech, Kanadě, Švédsku, Švýcarsku a Maďarsku. Skupina je od roku 2020 kotovaná na Burze cenných papírů Praha a majoritním akcionářem je holding Česká zbrojovka Partners SE.

Kontakt pro média                                                                Kontakt pro investory

Eva Svobodová                                                                       Klára Šípová

ředitelka pro vnější vztahy                                                      Investor Relations

Colt CZ Group SE                                                                  Colt CZ Group SE